Eik - Quercus

Eik - Quercus
Eik - Quercus

De eik - Quercus is een geslacht van de loofbomen. Er zijn veel soorten eiken, als we in Nederland praten over de eik, dan hebben we het al snel over de zomereik. Het voortbestaan van een eik ligt in handen van de gaai en van de eekhoorn. De vrucht van de eik., de eikel, valt niet ver van de boom en kan niet uitgroeien onder het bladerdak van de eik. Daarom is hij dus aangewezen op dieren die de eikel verder van de boom verplaatsen. De eik is een typische 'bos' boom, en vanwege het feit zeer oud te kunnen worden wordt hij ook wel de koning van het bos genoemd. Tevens was de eik een heilige boom van onze voorchristelijke voorouders en werd de boom als een heiligdom vereerd. De bladeren en de eikels bevatten tannine, een stof giftig voor mensen, paarden, schapen en runderen. Varkens, wilde zwijnen, herten en eekhoorns kunnen de eiken wel goed verdragen en zijn dol op eikels.

Subcategorieën

 • Chinkapin-eik -...

  Deze eikensoort komt oorspronkelijk uit het oosten en midden van Noord-Amerika. De boom is vernoemd naar Gotthif Heinrich Ernst Muhlenberg, een lutherse predikant en amateur botanicus uit Pennsylvania.  Kan een hoogte van wel 20-25 meter bereiken. 

  De halfopen kroon is bolvormig. Het blad loopt geelgroen uit verkleurend naar groen. In mei staat de boom in bloei met geelgroene hangende katjes. De bruine eikels behoren tot de zoetste en smakelijkste in hun soort. Het is een uitstekende bron van voedsel voor zowel mens als dier. De eikels worden gegeten door eekhoorns, varkens, wilde zwijnen, muizen, herten, kalkoenen en meerdere soorten vogels.

  Groeit goed op klei-, lemige-, zand- en kalkrijke grond. Is goed bestand tegen vorst, minder tegen bestrating. Staat bij voorkeur in de zon of half in de zon en kan op latere leeftijd schaduw goed verdragen. Een boom geschikt voor de grotere tuin. Met zijn robuuste uiterlijk een absolute aanwinst, ook zal de boom veel dieren aantrekken.

 • Kastanjebladige eik -...

  De kastanje bladige eik - Quercus castaneifolia 'greenspire' is een boom uit de beukenfamilie en een cultivar van de Quercus castaneifolia. De Quercus castaneifolia komt van nature uit het Kaukasus gebergte in Iran. De cultivar 'greenspire' vind zijn oorsprong in 1846 in Engeland. Uiteindelijk kan de eik zo'n 20 hoog, en 8 meter breed worden.

  Een zuilvormige kroonvorm, met een gesloten kroonstructuur zijn bekende eigenschappen van de eik. Met een grijsbruine en gegroefde bast is hij zeer herkenbaar. Het lancetvormige, glanzende blad loopt bronskleurig uit, om te verkleuren naar groen in de zomer en verkleurd geel en bronsrood in de herfst. Goudgele, hangende katjes verschijnen in de bloeitijd in mei aan de boom. De vrucht is een bruine eikel die de eik op ongeveer 15 jarige leeftijd begint te dragen.

  Op een zonnige of half zonnige standplaats en vochtige bodem staat de eik het liefst. Grondsoorten waarop de eik het beste groeit zijn löss, zavel, lichte klei, zand en lemige grond. De eik verdraagt (zee)wind, strooizout, droogte, luchtverontreiniging en matige verharding. Voor bijen, vlinders, vogels en kleine zoogdieren is de eik een waard- en voedselboom.

 • Moseik

  De Moseik - Quercus cerris is een boom uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). Van nature voorkomend in Zuidwest-Azië en het zuiden en midden van Europa. Het is een snelgroeiend soort die 20-25 meter hoog en 10 tot 15 meter breedt kan groeien. 

  Heeft een ovale en halfopen kroonvorm. De bast is grijs en gegroefd. Het ovale, glanzende en gelobde blad loopt groen uit en verkleurd geel/bruin in de herfst. Staat in mei in bloei met goudgele onopvallende katjes. Opvallende bruine eikels vormen zich in het najaar aan de boom. Heeft een zeer diepgaand en uitgebreid wortelstelsel.

  Staat bij voorkeur in de zon, in een droge tot vochtige bodem. Groeit goed op alle grondsoorten. Verdraagt (zee)wind, strooizout, droogte, luchtverontreiniging en bestrating. Tevens een waard/voedsel boom voor kleine zoogdieren en vogels.

  Toepasbaar in straten, lanen, pleinen, parken, groenstroken, tuinen, begraafplaatsen, kustgebieden etc. Vanwege zijn geringe standplaats eisen, mooie (blad)verkleuringen en karakteristieke uiterlijk is het een ideale boom voor een (grote) tuin!

 • Moeraseik - Quercus...

  De Moeraseik is een boom uit de napjesdragersfamilie. Komt van nature voor in het noordoosten van de Verenigde Staten en kan daar een hoogte van 25 meter bereiken. In Nederland wordt de Moeraseik zo'n 20 meter hoog en 15 meter breed. 

  De kroonvorm is breed piramidaal met een halfopen kroonstructuur. Een grijsbruine, licht gegroefde en gestreepte bast is een mooi kenmerk van deze boom. Het eironde en gelobde blad loopt heldergroen uit. Dit blad verkleurd spectaculair naar dieprood in de herfst. De bruine eikels, de vruchten van de Moeraseik, begint de Moeraseik op ongeveer vijftienjarige leeftijd te dragen. Het wortelstelsel is oppervlakkig en uitgebreid.

  De Moeraseik staat bij voorkeur op een zonnige standplaats. Aan de grondsoort stelt de Moeraseik weinig eisen, dus op alle gronden kan hij geplant worden maar niet te vochtige maar ook een niet te droge bodem. Strooizout, droogte, luchtverontreiniging, hitte, kortstondige overstroming en wind verdraagt de Moeraseik goed maar bestrating wat minder. 

  Op veel manieren kan de Moeraseik gekweekt worden, te denken aan een vormboom (blok, dak en lei), hoogstam boom, beveerde boom en als meerstammige boom. De Moeraseik is een breed toepasbare boom, met een spectaculaire herfstverkleuring en een voedselboom voor vlinders, vogels en kleine zoogdieren. 

 • Piramide Eik - Quercus...

  De Piramide Eik - Quercus robur 'Fastigiata Koster' is een cultivar van de Zomereik - Quercus robur en behoord tot de napjesdragersfamilie (Fagaceae). Kent zijn oorsprong in Babenhousen Duitsland 1874. Kan uitgroeien tot een boom van 20 meter hoog en 6 meter breed.

  Heeft een gesloten kroonstructuur en een zuilvormige kroonvorm. De bast is grijsbruin en diepgegroefd. Het omgekeerd eironde en glanzend gelobde blad loopt groen uit en verkleurd geelbruin in de herfst. In mei staat de boom in bloei met onopvallende geelgroene katjes. De vruchten zijn opvallende bruine eikels die in trossen bij elkaar hangen. Het wortelstelsel vormt zicht met diepgaande penwortels.

  Staat bij voorkeur in de zon en in een droge of vochtige bodem en groeit goed op alle grondsoorten. Verdraagt strooizout, luchtverontreiniging, wind en bestrating. Tevens een waard/voedsel boom voor bijen, vlinders, vogels en kleine zoogdieren. 

  Wordt gekweekt als hoogstam boom of als beveerde boom. Zeer goed toe te passen in straten, parken, pleinen, parkeerplaatsen, parken, groenstroken, tuinen, landschappen, begraafplaatsen etc. Vanwege zijn geringe bodemeisen en het goed verdragen van strooizout, luchtverontreiniging en bestrating maakt het de ideale stadsboom. Ook trekt deze boom het nodige dierlijk leven aan, waardoor de biodiversiteit in een gebied toe zal nemen. 

 • Wintergroene eik -...

  De wintergroene eik - Quercus turneri 'pseudoturneri' is een cultivar van de steeneik en de zomereik en behoort tot het geslacht van de beukenfamilie. De boom kent zijn oorsprong in Engeland omstreeks 1880. De eik kan zo'n 10 meter hoog en 8 meter breed worden. 

  De kroonvorm is breed piramidaal met een gesloten kroonstructuur. De bast is grijsbruin en gegroefd. Het ovale leerachtige donkergroene blad verdord in de winter, maar blijft hangen tot het nieuwe blad in het voorjaar weer uitloopt. In mei staat de eik in bloei met opvallende, hangende zilvergrijze katjes. Bruine eikels groeien aan de boom in het najaar. 

  Bij voorkeur staat de eik op een zonnige of half zonnige en standplaats. Het liefst in een vochtige klei, zand of lemige bodem. De eik verdraagt matige wind, bestrating, strooizout en luchtverontreiniging. 

  Gekweekt wordt de eik als hoogstam, meerstam en beveerde boom. Veelal toegepast als straat-,plein-,park- en tuinboom. Een kruising tussen twee mooie eiken die heeft geleid tot een bijzondere (half) wintergroene eik.

 • Steeneik - Quercus ilex

  De steeneik is een boom uit de napjesdragersfamilie. Komt van nature voor in Zuid-Europa maar steeds vaker te zien in Nederland en België. Groeit meestal niet veel hoger dan een meter of 10 en 8 tot 10 meter breedte.

  Heeft een gesloten kroonstructuur en een ronde tot eironde kroonvorm. De bast is grijszwart en licht gegroefd. Het blad is eirond, glanzend, getand en groen van kleur. Het blad blijft het gehele jaar door aan de boom hangen en verkleurd niet tot nauwelijks gedurende het jaar. De vruchten zijn bruine eikels. Verder kent de steeneik een onopvallende gele bloeitijd in mei.

  Staat bij voorkeur in de zon, in een droge of zeer droge bodem. Groeit goed op alle typen grond. Verder verdraagt de steeneik wind, zeewind, strooizout, droogte, luchtverontreiniging en open/matige bestrating. Tevens een waard/voedselplant voor vlinders.

  In vele vormen wordt de steeneik gekweekt zoals hoogstam, halfstam en meerstam. Als vormboom als bijenkorf, blok, cilinder, bol, zuil, kegel etc. Vanwege zijn blad behoudt in de winter en omdat de steeneik makkelijk te vormen is zeer goed toe te passen als groene afscheiding voor privacy in uw tuin. 

 • Zomereik - Quercus robur

  De zomereik is een sterke, robuuste en opvallende verschijning. Deze boom tref je veel aan in de Nederlandse en Belgische bossen, een echte inheemse boom dus. De boom kan zeer oud worden, een paar honderd jaar tot wel duizend jaar oud! Met recht word de zomereik ook wel 'Koning van het Woud' genoemd! Kan een hoogte en breedte van 20-25 meter bereiken.

  Heeft een ronde halfopen kroonvorm. De bast is grijs en diep gegroefd. Het leerachtige, glanzende blad loopt bronskleurig uit, verkleurend naar groen in de zomer en geelbruin in de herfst. Kan vrij lang aan blijven hangen. Kent een onopvallende bloeiperiode in mei met geelgroene hangende katjes. De vruchten zijn bruin/groene eikels. Het wortelgestel is diepgaand, uitgebreid en sterk vertakt.

   Staat bij voorkeur in de zon, of half in de zon en op een droge tot natte bodem. Qua grondsoort het liefste een löss, zavel, klei, zand of lemige grond. Verdraagt (matige zee) wind, strooizout, droogte, luchtverontreiniging en hitte, dus ook zeer zeker een boom die het goed doet in een stadse omgeving! Draagt bij in de verhoging van de biodiversiteit, namelijk bijen, vlinders, vogels en kleine zoogdieren komen af op deze boom. 

 • Zuileik - Quercus...

  Deze zuilvormige eik is ontstaan uit een kruising tussen de Quercus Alba en de Quercus robur 'Fastigiata'. Komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten waar hij op de markt is gebracht door J. Frank Schmidt & Son. Kan een uiteindelijk hoogte van 15 meter bereiken met een maximale breedte van 5 meter.

  Heeft een zuilvormige, dichte kroonvorm. De bast is lichtbruin van kleur en gegroefd. Het gelobde blad is groen van kleur en verkleurd in de herfst naar rood tot purperrood. Kent een onopvallende bloeitijd in mei met geelgroene katjes. De vruchten zijn eikels en vormen zich alleenstaand of in paren aan de boom. Het blad kleurt uiteindelijk van rood/purperrood naar bruin, en blijft aanhangen totdat het nieuwe blad het seizoen erop in april uitloopt. 

  Staat bij voorkeur in de zon, of half in de zon op een droge of vochtige bodem. Groeit goed op alle soorten gronden. Verdraagt wind en (half) verharding. Heeft geen last van meeldauw!

  Door zijn spectaculaire herfstkleuren, het lang aanblijven van blad en zijn sierlijke groeiwijze een zeer geliefde sierboom. Biedt ook nog eens de nodige privacy in de wintermaanden!

Toont 1 - 10 van 10 producten

FASCINATIE VOOR BOMEN

Fascinatie voor bomen
Bomen zijn onmisbaar

Zo mooi kunnen ze zijn


Wij hebben een fascinatie voor bomen. Door hun vorm en structuren. Hun variatie en veelzijdigheid. Door de manier waarop ze groeien en zich laten vormen. Door hun functie en hun eigenschappen. Bomen zijn onmisbaar. Zeker voor ons mensen. Ze leveren ons zuurstof om te leven, bieden ons schaduw en beschutting. Ze geven ons voedsel om te eten en hout om mee te bouwen. En niet onbelangrijk, ze brengen sfeer. In onze webshop kunt u grote bomen kopen. Bomen online kopen, maar als u ze in het echt wilt komen bekijken kan dat natuurlijk ook!