Plataan Leivorm - Platanus Hispanica

Beschikbaarheid: Op voorraad

Levertijd: in overleg, binnen 72 uur mogelijk

*LEIVORM*De Platanus Hispanica, de gewone plataan, is een snelgroeiende boom met een lange rechte stam. Kenmerkend is de afschilferende bast. Het brede handlobbige blad heeft 3-5 spits getande lobben en is aan de onderzijde licht behaard. De boom bloeit in mei en in de herfst kleurt het blad bruingeel. Ideale park-, tuin- en stadsboom!

Meer details

Meer dan 3 stuks bestellen?
Mail of bel ons voor kortingsmogelijkheden!

€1,299.00

inclusief BTW

U betaald in deze shop altijd veilig
U betaald in deze shop altijd veilig

Productkenmerken

Stamhoogte (cm) 250
Breedte (cm) 250-300
Kluitdiameter (cm) 120-150
Leeftijd 20 jaar
Bloeikleur Handlobbig, groen
Bloemkleur Geelgroen
Bladkleur Groen, herfst bruingeel
Bloeitijd Mei
Bladbehoud (winter) Nee
Vrucht Stekelige bruine vruchten
Wintergroen Nee
Standplaats Zon, halfzon en schaduw
Grondsoort Alle typen grond, niet veel eisen
Bodemvochtigheid Zowel droog als vochtig
Toepassingssuggesties Park, laanboom, vormboom, tuin/terras
Snoeien Najaar/winter
Verzorging In vorm snoeien in geval van vormboom

Meer info

Een van de meest populaire straat-, laan-, plein- en parkbomen is de gewone Plataan, Platanus hispanica,  uit de Plataanfamilie. De boom is een kruising van de Westerse plataan (platanus occidentalis) afkomstig uit Amerika en de oosterse plataan (platanus orientalis) afkomstig uit de Balkan en Azië. De boom kan een uiteindelijke hoogte van 35 meter bereiken!

De bomen hebben een rechte stam die als hij ouder wordt in het najaar grote plakken van de bast laat afvallen. Daardoor ontstaat er een typisch gevlekte stam van geelgroene en donkere vlakken die het aanzien van de stam bepalen. De kruin is bolvormig en de takken wijzen naar boven en naar buiten. Platanen laten zich overigens goed snoeien. Dat doet aan de vitaliteit van de boom niets af. Vaak wordt de Plataan dan ook in een bepaalde vorm gesnoeid, wat een eigenaardig aanzien aan de boom kan verschaffen. De jonge twijgen en bladeren komen eind april begin mei uit de knoppen tevoorschijn en kunnen uitgroeien tot lengtes van 2 meter en meer. Een Plataan produceert enorm veel biomassa in een seizoen. 

De plataan kan tegen volle zon, maar verdraagt ook schaduw, hij kan zowel in droge als in vochtige grond groeien, hij is winterhard, kan vrij goed tegen wind en stelt weinig eisen aan de grondsoort. Een plataan heeft bovendien nog enkele specifieke kenmerken waardoor hij extra geschikt is om te gebruiken in een stedelijke omgeving. Hij is bestand tegen luchtverontreiniging en de boom groeit ook goed als hij in de verharding staat. Kortom een makkelijke sterke boom die geen hoge eisen stelt aan zijn omgeving.

Let op, alle soorten platanen (dak-,lei-,gekandelaberd-, knot- en boomvorm) voorradig!

Platanen laten zich prima vormen en een van het meest bekende voorbeeld hiervan, zijn de leiplatanen. Als een natuurlijk zonnescherm worden ze vaak aan de zonzijde van een woning aangeplant. 

Wilt u meer weten over deze boom? Neem dan contact op via info@grotebomendirect.nl of telefonisch 0488-443695. Ook staan wij u per live chat graag te woord! 

5 Andere producten in dezelfde categorie:

FASCINATIE VOOR BOMEN

Fascinatie voor bomen
Bomen zijn onmisbaar

Zo mooi kunnen ze zijn


Wij hebben een fascinatie voor bomen. Door hun vorm en structuren. Hun variatie en veelzijdigheid. Door de manier waarop ze groeien en zich laten vormen. Door hun functie en hun eigenschappen. Bomen zijn onmisbaar. Zeker voor ons mensen. Ze leveren ons zuurstof om te leven, bieden ons schaduw en beschutting. Ze geven ons voedsel om te eten en hout om mee te bouwen. En niet onbelangrijk, ze brengen sfeer. In onze webshop kunt u grote bomen kopen. Bomen online kopen, maar als u ze in het echt wilt komen bekijken kan dat natuurlijk ook!