Gele pavia - Aesculus flava 'Vestita'

Gele pavia - Aesculus flava 'Vestita'
Gele pavia - Aesculus flava 'Vestita'

De gele pavia of amerikaanse paardenkastanje is een loofboom en behoord tot de familie van de Aesculus. Komt van nature voor in Noord-Amerika waar hij wel 25-30 meter kan worden. Hier in Nederland en Blgië niet groter groeiend dan 20 meter. De cultivar 'Vestitata' groeit beter dan de soort. De Nak-B heeft in 1970 een boom uit het zuiderpark aang...

De gele pavia of amerikaanse paardenkastanje is een loofboom en behoord tot de familie van de Aesculus. Komt van nature voor in Noord-Amerika waar hij wel 25-30 meter kan worden. Hier in Nederland en Blgië niet groter groeiend dan 20 meter. De cultivar 'Vestitata' groeit beter dan de soort. De Nak-B heeft in 1970 een boom uit het zuiderpark aangewezen als moederboom en vrijwel alle geënte nakomelingen zijn afkomstig van deze prachtige boom.

De boom is sterk opgaand met een brede kroonvorm. De bruine bast schilfert op latere leeftijd af. Het handvormige blad loopt geelroze uit, verkleurend naar donkergroen en in de herfst naar geelviolet. Het blad valt relatief vroeg in de herfst af. In mei-juni staat de boom in bloei met opvallende grote opstaande lichtgele bloem pluimen. Na de bloeiwijze volgen er bruine giftige doosvruchten.

Groeit goed op alle type grond en stelt verder weinig eisen aan de bodemvochtigheid (van droog tot nat) en standplaats (van zonnig tot in de schaduw). Wel wat gevoelig voor wind, dus een beschutte standplaats is wel noodzakelijk. Trekt de nodige bijen, vlinders en insecten aan. Verder Verdraagt de pavia dichte verharding en luchtverontreiniging dus groeit ook goed in stadse omstandigheden. Niet aangetast door de bloedingsziekte en door de kastanjemineermot. Kortom, een gezonde en bijzondere boom een keer wat anders dan de witte paardenkastanje!

Meer
Toont 1 - 1 van 1 product

FASCINATIE VOOR BOMEN

Fascinatie voor bomen
Bomen zijn onmisbaar

Zo mooi kunnen ze zijn


Wij hebben een fascinatie voor bomen. Door hun vorm en structuren. Hun variatie en veelzijdigheid. Door de manier waarop ze groeien en zich laten vormen. Door hun functie en hun eigenschappen. Bomen zijn onmisbaar. Zeker voor ons mensen. Ze leveren ons zuurstof om te leven, bieden ons schaduw en beschutting. Ze geven ons voedsel om te eten en hout om mee te bouwen. En niet onbelangrijk, ze brengen sfeer. In onze webshop kunt u grote bomen kopen. Bomen online kopen, maar als u ze in het echt wilt komen bekijken kan dat natuurlijk ook!