Es - Fraxinus excelsior

Es - Fraxinus excelsior
Es - Fraxinus excelsior

De Fraxinus excelsior is een loofboom uit de olijffamilie en komt oorspronkelijk voor in bijna geheel Europa. Het is een snelgroeiende boom die 25-30 meter hoog kan worden en 20-25 meter breed. 

Heeft een ronde kroonvorm en een halfopen kroonstructuur. De bast is grijsbruin van kleur en op gegroefd. Het lancetvormige en gezaagde blad loopt lichtgroen uit, verkleurd in de zomer naar donkergroen en uiteindelijk geel in de herfst. Staat in april in bloei met onopvallende geelrode tuilen. De vruchten zijn kaneelbruin/groen en gevleugeld. Het uitgebreide wortelstelsel is diepgaand.

Staat bij voorkeur in de zon of half in de zon en op een vochtige of natte bodem. Qua grondsoort het liefst een löss, zware of lichte klei en lemige grond. De es verdraagt wind, vorst, strooizout en luchtverontreiniging. Tevens een waard/voedsel boom voor bijen, vlinders en vogels.

Wordt gekweekt als hoogstam, meerstam en bosplantsoen. Als vormboom komt de knot es veel voor. Toepasselijk in parken, groenstroken, tuinen, begraafplaatsen, langs sloten, windsingels en in kustgebieden.

Subcategorieën

  • Bol es - Fraxinus...

    De Fraxinus excelsior 'Nana' is een cultivar (ondersoort) van de Fraxinus excelsior en geënt op een half of hoogstam van de Fraxinus excelsior. Wordt ook wel dwerg es genoemd vanwege het relatief klein blijven. Kan een uiteindelijke hoogte van 4-6 meter bereiken met een kroon breedte van 3-5 meter.

    Heeft een ronde en gesloten kroonvorm. De bast is geel/grijs en eerst glad maar op latere leeftijd ruw. Het lancetvormige en gezaagde blad loopt groen uit en heeft een gele herfst verkleuring. De boom kent geen bloei en draagt geen vruchten. 

    Staat bij voorkeur in de zon en in een vochtige of natte bodem. Qua grondsoorten het liefst een veen, klei, zand of lemige grond. Verdraagt strooizout, luchtverontreiniging, vorst, wind en matige bestrating. 

    Wordt gekweekt als hoogstam of halfstam. Als vormboom in een bolvorm. Verdraagt snoei zeer goed. Toepasselijk in straten, parken, tuinen en kustgebieden. Vanwege de geringe bodem eisen en het feit dat het een sterk boompje is, geliefd als sierboom in tuinen. 

Toont 1 - 2 van 2 producten

FASCINATIE VOOR BOMEN

Fascinatie voor bomen
Bomen zijn onmisbaar

Zo mooi kunnen ze zijn


Wij hebben een fascinatie voor bomen. Door hun vorm en structuren. Hun variatie en veelzijdigheid. Door de manier waarop ze groeien en zich laten vormen. Door hun functie en hun eigenschappen. Bomen zijn onmisbaar. Zeker voor ons mensen. Ze leveren ons zuurstof om te leven, bieden ons schaduw en beschutting. Ze geven ons voedsel om te eten en hout om mee te bouwen. En niet onbelangrijk, ze brengen sfeer. In onze webshop kunt u grote bomen kopen. Bomen online kopen, maar als u ze in het echt wilt komen bekijken kan dat natuurlijk ook!