Berkenboom - Betula

De Berk - (Wetenschappelijke naam Betula) is een bladverliezende loofboom uit de berkenfamilie (Betulaceae). De berken komen verspreid voor over het noordelijk halfrond en ze zijn erg winterhard. Op Groenland en IJsland zijn het zelfs de enige bomen die van nature voorkomen. Het meest kenmerkende aan de berken is de witte bast die afbladdert van de stam. De nieuwe bast die hieronder zit is, afhankelijk van soort, wit, rood of bruin. De berken met de witte bast en groene hangende takken worden soms ook wel de 'de Vrouwe van het woud' genoemd. Berken zijn sterke, sierlijke bomen die hard groeien.

Berkenboom kopen? | Brienissen.nl | De grootste (in) Bomen!

Filters

Prijs

Prijs

  • € 594,00 - € 3.950,00

Boomvorm

Boomvorm

Uiteindelijke hoogte

Uiteindelijke hoogte

Bloemkleur

Bloemkleur

Bladkleur herfst

Bladkleur herfst

Er zijn 7 producten.

Item 1-7 van 7 in totaal item(s)

Actieve filters

Oorsprong

De berken bomen komen voor op het hele noordelijke halfrond. Het zijn zelfs de berken die rond de poolcirkel nog overleven. In Scandinavië en Rusland vindt je nog oude berkenbossen. Het is een bijzonder taaie boomsoort die ook op de ruige kale toendra's voorkomt als struikvorm. De naam berk komt van Bharg of Bhirg. De berkenbomen werden door veel volkeren vereerd en het sap en blad van de berkenboom werden (en worden) in de kruidengeneeskunde aanbevolen als middeltjes voor allerlei kwalen. Nog steeds wordt in bepaalde streken in Rusland het berken sap afgetapt en puur gedronken of verwerkt in alcoholische dranken. 

Kenmerken

De berk is een opvallende verschijning en heeft dus een aantal opvallende kenmerken. Het is een ranke sierlijke boom met een smalle kroon en opgaande of hangende takken. De meest voorkomende berkensoort, de ruwe berk of gewone berk genaamd, kan een uiteindelijke hoogte van 15-20 meter bereiken. Het meest opvallende aan de berkenbomen is de bast die vaak wit is en af bladdert en op latere leeftijd gegroefd is. Het blad is meest groen van kleur en vaak smal tot eirond van vorm. In de herfst verkleurd dit blad naar bruingeel of fel geel. De berk bloeit in het vroege voorjaar in maart-april met geelgroene hangende bloem katjes. De vruchten van de berk zijn wederom hangende geelbruine katjes. De berk trekt bijen en vlinders aan en verhoogt zo de biodiversiteit.

Standplaats

Oorspronkelijk groeide berken in moerassige streken, maar de berk kan zich zeer goed aanpassen aan zijn leefomgeving dus komt voor in alle milieus en grondsoorten. Het is een sterke boom die onder zowel droge en natte omstandigheden gedijt. Staat wel graag in de zon, verdraagt wind en droogte goed maar verharding word niet goed verdragen.

Soorten

Er zijn veel soorten berken. Er zijn berken soorten uit Noord-Amerika, Europa en Azië. De meest bekende en gekweekte berkensoorten in ons klimaat zijn de volgende:
-Betula Pendula - Gewone berk (inheems in Nederland, wit/zwarte bast, hoogte 15-20m)
-Betula pubescens - Zachte berk (inheems in Nederland, wit/lichtgrijze bast, hoogte 15-20m)
-Betula nigra - Zwarte berk (Afkomstig uit oosten van Noord-Amerika, crème/lichtbruine bast, hoogte 18-20m)
-Betula papyrifera - Papierberk (Afkomstig uit noorden van Noord-Amerika, helderwit/crème bast, hoogte 18-20m)
-Betula ermanii - Goudberk (Afkomstig Noordoost-Azië, wit/crème bast, hoogte 15-20m)
-Betula albosinensis - Chinese rode berk (Afkomstig uit West-China, wit/oranjerode bast, hoogte 10-12m)
-Betula Utilis - Himalayaberk (Afkomstig uit Himalaya gebied, wit/crème bast, hoogte 15-20m)