Veldesdoorn - Acer campestre

Veldesdoorn - Acer campestre
Veldesdoorn - Acer campestre

De veldesdoorn - Acer Campestre is een boom uit de zeepboomfamilie en komt van nature voor in Nederland en België. Veelal terug te vinden in de natuur als een struik, wat minder als hoogstam boom. Groeit traag en kan een uiteindelijke hoogte van meestal 10 tot 15 meter bereiken en 10 meter breed worden. Heeft een eironde, gesloten kroonvorm. Een...

De veldesdoorn - Acer Campestre is een boom uit de zeepboomfamilie en komt van nature voor in Nederland en België. Veelal terug te vinden in de natuur als een struik, wat minder als hoogstam boom. Groeit traag en kan een uiteindelijke hoogte van meestal 10 tot 15 meter bereiken en 10 meter breed worden. Heeft een eironde, gesloten kroonvorm. Een opvallende grijsbruine, kurkachtige bast is een van de kenmerken. Het handvormige, gelobde blad loopt bronskleurig uit, om vervolgens snel naar het helder groen te verkleuren. Het blad heeft een mooi goudgele herfstverkleuring, en kan lang aan de boom blijven hangen. Staat in april tot mei in bloei met onopvallende, geelgroene tuilen. De vruchten zijn opvallend, bruin en gevleugeld. Het wortelstelsel is diepgaand, met een sterk vertakkende hoofdwortel met zeer veel haarwortels. Bij voorkeur staat de veldesdoorn in een vochtig tot natte bodem, in de zon of in de (half) schaduw. Qua grondsoort geen specifieke eisen, groeit goed op alle gronden. Verdraagt (zee)wind, strooizout, droogte, luchtverontreiniging, hitte en matige bestrating. Veelal opgekweekt als hoogstam boom, bevederde boom, meerstammige boom of als bosplantsoen. Als vormboom kom je de veldesdoorn tegen als bijenkorf model, zuil model, leischerm, bol model, haag, bonsai, blok model een haagelement. Omdat de veldesdoorn zo breed toepasbaar is, veelal tegenkomend als laan-,park-,groenstrook-,bak/container-,daktuin-,gewone tuin-,verkeer/industrie-, begraafplaats-,kustgebied- en landschapsboom. Kortom, de veldesdoorn is een boom die weinig eisen stelt aan zijn omgeving, en die in zeer veel vormen gekweekt en gevorm kan worden. Een inheemse boom uit Nederland met een mooie kroonopbouw een spectaculaire herfstverkleuring. Een absolute aanwinst voor iedere tuin.

Meer

Subcategorieën

  • Veldesdoorn 'Lienco' -...

    De Acer campestre 'Lienco' is een boom uit de zeepboomfamilie en kan 6 tot 10 meter hoog worden en 3-6 meter breed. Deze cultivar is door M. Hendriksen gevonden maar door de Handels Coöperatie Lienden op de markt gebracht.

    Heeft een aanvankelijk zuilvormige maar op latere leeftijd eironde kroonvorm. Bast is bruin/grijs van kleur. Het blad loopt bronskleurig uit, verkleurend naar groen en in de herfst naar geel. In mei kent de boom een geelgroene bloeiperiode. In het najaar vormt de boom onopvallende roodgroene vruchten. 

    De boom is bestand tegen vorst, wind en strooizout en kan op alle soorten grond geplant worden. Tevens is de boom een waard/voedselboom voor bijen en vlinders.

    Toepasselijk in lanen, straten, parken, pleinen, tuinen, begraafplaatsen, kustgebieden, industriegebieden, boomsingels etc. Het is kort gezegd een boom welke weinig eisen stelt aan zijn omgeving. Ook heeft de boom een hoge sierwaarde vanwege de aanvankelijke zuilvormige en op latere leeftijd eironde kroonvorm. 

Toont 1 - 4 van 4 producten

FASCINATIE VOOR BOMEN

Fascinatie voor bomen
Bomen zijn onmisbaar

Zo mooi kunnen ze zijn


Wij hebben een fascinatie voor bomen. Door hun vorm en structuren. Hun variatie en veelzijdigheid. Door de manier waarop ze groeien en zich laten vormen. Door hun functie en hun eigenschappen. Bomen zijn onmisbaar. Zeker voor ons mensen. Ze leveren ons zuurstof om te leven, bieden ons schaduw en beschutting. Ze geven ons voedsel om te eten en hout om mee te bouwen. En niet onbelangrijk, ze brengen sfeer. In onze webshop kunt u grote bomen kopen. Bomen online kopen, maar als u ze in het echt wilt komen bekijken kan dat natuurlijk ook!