Boomsoorten databank

Boomsoorten databank
Boomsoorten databank

Wij hebben heel veel soorten bomen. En in deze soorten bomen hebben we ook weer onderliggende soorten en vormen. Hier vatten we ze allemaal samen. Vind hier die ene lindeboom die u zoekt of die prachtige eik. 

Bij ons koopt u uitsluitend volwassen, grote bomen. Een directe aanwinst voor uw tuin. Kom kijken bij dé specialist in grote bomen!

Subcategorieën

 • Amberboom -...

  De Amberboom - Liquidambar styraciflua is een boom uit de Altingiaceae familie, en kent zijn oorsprong in het oosten van Noord-Amerika. Sinds 1688 word de boom in Europa aangeplant als sierboom. In zijn natuurlijke omgeving kan de boomvorm uitgroeien tot een indrukwekkende 45 meter, hier in Europa niet groter groeiend dan een meter of 20.

  Een eironde en halfopen kroonstructuur vormen de kroon van de Amberboom. De bast is grijs en gegroefd. Het handvormige blad loopt groen uit, en heeft vele spectaculaire herfstverkleuringen. Bij een wat drogere bodem, geel oranje tot oranjerood en een meer vochtige standplaats oranjerood tot roodviolet. De boom staat in april tot mei in onopvallende bloei met geelgroene enkelvoudige aren. Vruchten zijn de kleine bruine doosvruchten die wel tot in de wintermaanden aan de boom kunnen blijven hangen. 

  Bij voorkeur staat de amberboom op een vochtige standplaats en in de zon. Qua grondsoort heeft de amberboom het liefst: löss, zavel, lichte klei, zand en lemige grond. De amberboom verdraagt matige wind, strooizout, droogte, hitte, bestrating en kortstondige overstroming. 

  Als hoogstam, beveerd en meerstammige  boom word de Amberboom gekweekt. Ook zijn er vele vormen mogelijk te denken aan de dak-, vaas-,lei- en leischermvorm. Omdat het een boom is die zo divers word gekweekt en gevormd kom je hem op veel plekken tegen zoals straten, lanen, pleinen, parken, groenstroken, bakken/containers, tuinen, landschappen, begraafplaatsen en windsingels. Vanwege zijn bijzondere herfstverkleuringen heeft de amberboom een hoge sierwaarde, en is het een spectaculaire aanwinst voor in uw tuin.

 • Appel - Malus domestica

  De malus domestica is een boom of struik die zo'n 4-6 meter hoog kan worden en eveneens zo breed. De malus domestica komt uit Centraal-Azië en is waarschijnlijk duizenden jaren geleden via de zijderoute verspreid en ook in Europa terechtgekomen. De eetbare handappels zijn het resultaat van eeuwenlang het kruisen van verschillende soorten. In de negentiende eeuw hadden veel steden in Europa en Nederland hun eigen appel rassen. Ze waren verschillend van kleur en smaak. Europeanen hebben de appel ook in Noord-Amerika geïntroduceerd, waar er ook weer diverse rassen zijn ontstaan. Helaas zijn met het verdwijnen van de hoogstamboomgaarden veel rassen verloren gegaan. 

  Heeft een halfopen en afgeplatte ronde kroonvorm. De bast is bruin en op latere leeftijd gegroefd. Staat in april-mei in bloei met opvallende witroze bloemmetjes. Het glanzende, ovale blad loopt groen uit en heeft een geelbruine herfstverkleuring. De vruchten zijn eetbaar en geel/rood van kleur. 

  Verlangt een droge tot vochtige bodem en staat het liefste in de zon. Groeit goed op een löss, zavel, klei of lemige grond. Biodiversiteit verhogend door het aantrekken van bijen, vlinder, vogels, uilen en kleine zoogdieren. Verdraagt matige wind en open bestrating. 

 • Berk - Betula

  De berk is een geslacht van bomen uit de berkenfamilie (Betulaceae). De berken komen verspreid voor over het noordelijk halfrond en ze zijn erg winterhard. Op Groenland en Ijsland zijn het zelfs de enige bomen die van nature voorkomen. Het meest kenmerkende aan de berken is het witte afbladderen van de bast op de stam. De nieuwe bast die hieronder zit is, afhankelijk van soort, wit, rood of bruin. Degene met de witte bast worden soms ook wel de 'de Vrouwe van het woud' genoemd of 'de Witte Vrouwe met de groene sluier'. De mannelijke bloeiwijze van de berken heeft gele hangende en rupsvormige katjes. De staande vrouwelijke bloeiwijze zitten onder de mannelijke bloeiwijze en zijn met knopschubben omgeven. De verspreiding van het stuifmeel vindt plaats door de wind en de vrucht is een dubbelgevleugeld klein nootje. Bij voorkeur groeit de berk in moerassige streken maar hij stelt weinig eisen aan de bodem en omgeving dus komt in bijna alle milieus en grondsoorten voor. De berk was voor veel Scandinavische en Germaanse volken een belangrijke boom. Zo werd hij door de Germanen gezien als de boom der wijsheid en kenden zij aan de bladeren, twijgen en sap magische en geneeskrachtige eigenschappen toe.

 • Eik - Quercus

  De eik - Quercus is een geslacht van de loofbomen. Er zijn veel soorten eiken, als we in Nederland praten over de eik, dan hebben we het al snel over de zomereik. Het voortbestaan van een eik ligt in handen van de gaai en van de eekhoorn. De vrucht van de eik., de eikel, valt niet ver van de boom en kan niet uitgroeien onder het bladerdak van de eik. Daarom is hij dus aangewezen op dieren die de eikel verder van de boom verplaatsen. De eik is een typische 'bos' boom, en vanwege het feit zeer oud te kunnen worden wordt hij ook wel de koning van het bos genoemd. Tevens was de eik een heilige boom van onze voorchristelijke voorouders en werd de boom als een heiligdom vereerd. De bladeren en de eikels bevatten tannine, een stof giftig voor mensen, paarden, schapen en runderen. Varkens, wilde zwijnen, herten en eekhoorns kunnen de eiken wel goed verdragen en zijn dol op eikels.

 • Es - Fraxinus excelsior

  De Fraxinus excelsior is een loofboom uit de olijffamilie en komt oorspronkelijk voor in bijna geheel Europa. Het is een snelgroeiende boom die 25-30 meter hoog kan worden en 20-25 meter breed. 

  Heeft een ronde kroonvorm en een halfopen kroonstructuur. De bast is grijsbruin van kleur en op gegroefd. Het lancetvormige en gezaagde blad loopt lichtgroen uit, verkleurd in de zomer naar donkergroen en uiteindelijk geel in de herfst. Staat in april in bloei met onopvallende geelrode tuilen. De vruchten zijn kaneelbruin/groen en gevleugeld. Het uitgebreide wortelstelsel is diepgaand.

  Staat bij voorkeur in de zon of half in de zon en op een vochtige of natte bodem. Qua grondsoort het liefst een löss, zware of lichte klei en lemige grond. De es verdraagt wind, vorst, strooizout en luchtverontreiniging. Tevens een waard/voedsel boom voor bijen, vlinders en vogels.

  Wordt gekweekt als hoogstam, meerstam en bosplantsoen. Als vormboom komt de knot es veel voor. Toepasselijk in parken, groenstroken, tuinen, begraafplaatsen, langs sloten, windsingels en in kustgebieden.

 • Gele pavia - Aesculus...

  De gele pavia of amerikaanse paardenkastanje is een loofboom en behoord tot de familie van de Aesculus. Komt van nature voor in Noord-Amerika waar hij wel 25-30 meter kan worden. Hier in Nederland en Blgië niet groter groeiend dan 20 meter. De cultivar 'Vestitata' groeit beter dan de soort. De Nak-B heeft in 1970 een boom uit het zuiderpark aangewezen als moederboom en vrijwel alle geënte nakomelingen zijn afkomstig van deze prachtige boom.

  De boom is sterk opgaand met een brede kroonvorm. De bruine bast schilfert op latere leeftijd af. Het handvormige blad loopt geelroze uit, verkleurend naar donkergroen en in de herfst naar geelviolet. Het blad valt relatief vroeg in de herfst af. In mei-juni staat de boom in bloei met opvallende grote opstaande lichtgele bloem pluimen. Na de bloeiwijze volgen er bruine giftige doosvruchten.

  Groeit goed op alle type grond en stelt verder weinig eisen aan de bodemvochtigheid (van droog tot nat) en standplaats (van zonnig tot in de schaduw). Wel wat gevoelig voor wind, dus een beschutte standplaats is wel noodzakelijk. Trekt de nodige bijen, vlinders en insecten aan. Verder Verdraagt de pavia dichte verharding en luchtverontreiniging dus groeit ook goed in stadse omstandigheden. Niet aangetast door de bloedingsziekte en door de kastanjemineermot. Kortom, een gezonde en bijzondere boom een keer wat anders dan de witte paardenkastanje!

 • Groene beuk - Fagus...

  De groene beuk- Fagus Sylvatica is een boom uit de napjesdragers familie (Fagaceae). De boom komt van nature voor in grote delen van Europa. De boom kan zeer oud worden en wel 45 meter hoog. In Nederland staan er enkele monumentale exemplaren van meer dan 350 jaar oud. De beuk komt veel voor in Nederland en België, met name op de hogere gronden op zand, leem en de binnenduinen.

  Heeft een breed eironde kroonvorm en een gesloten kroonstructuur. De stam is glad en grijs met een dunne bast. Het blad loopt frisgroen uit, verkleurend naar donkergroen en geelbruin in de herfst. In mei en juni staat de boom in bloei met onopvallende bleekgele bloemetjes. In het najaar draagt de boom bruine eetbare kleine beukennootjes. Het wortelstelsel is oppervlakkig en compact. 

  Staat bij voorkeur in de zon of half in de zon en in een droge of vochtige bodem. Qua grondsoort löss, zavel, lichte klei, zand en lemige grond. Verdraagt droogte, vorst en matige wind. 

  Wordt gekweekt in vele vormen en maten onder andere als hoogstam, beveerde boom en meerstammige boom. Als vormboom als bijenkorfmodel, blokmodel, leimodel, kegelmodel, bolmodel etc. Toepasselijk in lanen, parken, tuinen, groenstroken, begraafplaatsen, landschappen etc. Tevens een waard/voedsel boom voor vogels en kleine zoogdieren. Vanwege het veelzijdige karakter, herkenbare uitstraling en sterke eigenschappen een veel aangeplante boom in Nederland en België. 

 • Groene trompetboom -...

  De groene trompetboom - Catalpa Bignonioides is een boom uit de trompetboomfamilie (Bignoniaceae). Het is een bladverliezende boom die oorspronkelijk afkomstig is uit het zuidoosten van de Verenigde Staten. In België en Nederland veelal voorkomend als sierboom. Het is een boom die 10-15 m hoog wordt en 12-18 meter breed.

  Heeft een afgeplatte ronde kroon met een gesloten kroonstructuur. De afbladderende gruisbruine bast is gegroefd. Het groene grote hartvormige blad loopt laat in het voorjaar uit (april/mei), en verkleurd geel in de herfst, waarna het kort daarna af begint te vallen. In juni en juli staat de boom in bloei met wit en roodviolet kleurige grote opvallende en opstaande pluim bloemen welke trompetvormig zijn en zwak geuren. Eind september en oktober wanneer het blad van de boom begint te vallen vormen er vruchten aan de boom. Deze grote opvallende peul vruchten zijn bruin/groen van kleur, en blijven de hele winter en een gedeelte van het voorjaar aan de boom hangen. Het oppervlakkige wortelstelsel wortelt zich met vlezige wortels.

  Staat bij voorkeur in de zon, in een vochtige bodem. Qua grondsoort: löss, zavel, lichte klei, zand of lemige grond. Verdraagt wind, luchtverontreiniging, vorst, kortstondige overstroming en dichte bestrating. Het is tevens een drachtboom voor bijen en een waardboom voor vlinders. 

  Wordt gekweekt als hoogstam, meerstammig of struikvorm. Toepasselijk in lanen, parken, groenstroken, tuinen, pleinen en begraafplaatsen. Vanwege de geringe bodemeisen en de sterke eigenschappen waardoor de boom tegen veel bestand is, wordt hij veelal aangeplant in stedelijke gebieden waar de boom het prima doet. Ook trekt de boom bijen aan, waardoor het de biodiversiteit in een gebied verhoogt. Deze boom is geschikt voor de grotere tuinen, omdat de boom zeer breed uit kan groeien.

 • Haagbeuk - Carpinus...

  De Carpinus Betulus - Haagbeuk behoord tot de berkenfamilie (Betulaceae). Komt van oorsprong uit West-, Midden- en Zuid-Europa. Kan als boom vrij hoog groeien zo'n 20 meter maximaal en 12 tot 15 meter breed.

  De haagbeuk heeft een brede eironde kroonvorm met een gesloten kroonstructuur en een kenmerkende diep gegroefde en gedraaide grijze bast. Het eironde ovale blad loopt heldergroen uit in het voorjaar en heeft een geelbruine herfstverkleuring. De bruin- groene gevleugelde kleine nootjes vormen zich in het najaar aan de boom. De haagbeuk kent in april-mei een onopvallende geelgroene bloeiperiode met hangende bloem katjes. Het wortelstelsel is oppervlakkig en matig vertakt. 

  Stelt weinig eisen aan de bodem en aan de standplaats en groeit tevens goed op elk type grondsoort. Verder verdraagt de haagbeuk geen bestrating maar wel droogte, wind, luchtverontreiniging, hitte en kortstondige overstroming. 

  Zeer breed toepasbaar en word gekweekt als hoogstam, beveerd, meerstammig en bosplantsoen. Als vormboom kom je de haagbeuk tegen in bijenkorf-,blok-,cilinder-,piramide-,kegel-,dak-,knot- en leivorm. Ook zeer goed toepasbaar als vormboom zonder stam als haagelement. Kortom een sterke gezonde boom welke weinig eisen stelt aan de omgeving en welke in zeer veel vormen te kweken is. De haagbeuk tref je veelal in parken, tuinen, groenstroken, tuinen, begraafplaatsen en landschappen.  

 • Iep - Ulmus

  De iep is een geslacht van loofbomen. Het blad is veernervig en hebben een gezaagde of dubbelgezaagde bladrand. Het blad lijkt soms wel op het blad van de carpinus betulus. De bloemen van de iep bloeien eerder dan het blad verschijnt. De hollandse Iep werd vroeger, vanwege zijn mooie brede bolvormige kroonvorm, veel aangeplant in het landschap maar ook in stedelijke gebieden. Omdat de hollandse Iep zeer gevoelig is voor de iepenziekte worden ze nauwelijks niet meer aangeplant. Sinds de ontdekking van de iepziekte-mechanisme wordt er in veel landen in Europa en Noord-Amerika gewerkt aan selectieprogramma's. Hieruit zijn iepen ontwikkeld die bestand zijn tegen de iepziekte. Er zijn er tegenwoordig een fors aantal hybride-iepen beschikbaar die goed kunnen toegepast zoals de 'Lobel', 'Dodoens', 'Columella' en de 'New Horizon'. 

 • Japanse sierkers -...

  De Japanse sierkersen (in België Japanse kerselaar genoemd) is een soort uit het geslacht van de Prunus. Ze komen oorspronkelijk uit delen van China, Korea en Japan. Er zijn heel veel soorten en onderliggen soorten. De Japanse sierkers bloeit in Nederland eind april met gevulde (witte) bloemen. De Japanse sierkersen bloeien met witte, witroze en roze bloemen. De Japanse sierkersen zijn in bijna alle gevallen niet vruchtdragend. De Japanse sierkersen vragen een voedselrijke en vochtige grond om optimaal tot bloei te komen. In Japan wordt ieder jaar het Hanafeest gevierd met picknicks onder de bloeiende Japanse sierkersen om het voorjaar te vieren. 

 • Japanse zelkova -...

  De Japanse zelkova is een boom uit de iepenfamilie (Ulmaceae). Van origine komt de boom Oost-Azië uit de landen China, Japan en Korea. Veel oude tempels in Japan zijn gemaakt van het hout van de zelkova. Kan een hoogte van 10 tot 12 meter bereiken, en ook zo breed.

  Heeft een brede vaasvormige kroonvorm en een halfopen kroonstructuur. De bast is geeloranje /grijs en op latere leeftijd afbladerend. Het eironde, ruwe blad loopt donkergroen uit, verkleurend naar oranjerood/goudgeel/bronsrood. Kent een onopvallende bloeitijd in april met kleine groene bloemetjes. Draagt bruine gevleugelde noot vruchten. Het wortelstelsel is diepgaand en uitgebreid.

  Staat bij voorkeur in de zon of half in de zon en in een droge of vochtige bodem. Qua grondsoort in een löss, zavel, lichte klei, zand of lemige grond. Verdraagt wind, verharding, strooizout, droogte, luchtverontreiniging en hitte. 

  Wordt gekweekt als hoogstam en meerstammig en als vormboom als vaasmodel en meerstammige parasol. Toepasselijk in lanen, pleinen, parken, groenstroken, tuinen, in bakken/containers, begraafplaatsen en verkeer/industrie pekken. 

  Vanwege de geringe bodemeisen en de verdraagzaamheid t.o.v. wind, bestrating en luchtverontreiniging een boom ideaal voor in de stedelijke gebieden en tuinen. Tevens spectaculaire herfstverkleuringen van het blad en een zeer sierlijke boomvorm.

 • Laurierkers - Prunus...

  De laurier 'Rotundifolia' is een van de bekendste haagplanten voor een wintergroene haag. Heeft een brede eironde kroonvorm en een zeer gesloten kroon structuur. Het glanzende groene blad is dik en leerachtig. Kent in april-mei een mooie bloei periode met witte en geurende bloemetjes. In het najaar verschijnen er de zwarte en giftige besjes.

 • Linde - Tilia

  De linde - Tilia is een geslacht van bomen uit de kaasjekruidfamilie. De linde soorten komen voor in Europa, Noord-Amerika en Azië. De linde kent vele ondersoorten. De meest bekende en meest voorkomende in Nederland en België zijn de zomerlinde - Tilia platyphyllos, winterlinde - Tilia cordata, Amerikaanse linde - Tilia americana, Hollandse linde - Tilia xeuropaea, Zilverlinde - Tilia tomentosa en de Krimlinde - Tilia xeuropaea 'Eucholara'. Wat ze allemaal overeenkomen is het hartvormige blad. Bij de een linde is het blad net wat groter of heeft het een andere kleur groen. De leilinde is de meest bekende vorm linde maar daarnaast kan de linde goed gevormd worden als dakboom of knotboom. De linde heeft een hoge ecologische waarde, omdat ze rijkelijk bloeit in de zomer. Hier komen veel insecten zoals bijen en hommels op af.

 • Magnolia syn....

  De Japanse Magnolia is een ondersoort van de Magnolia, een boom uit de familie van de Magnoliaceae en komt van nature voor in Japan en Korea. De Magnolia kobus werd in 1892 vanuit Japan in Engeland ingevoerd. Kan een uiteindelijke hoogte van 10 meter bereiken en 6-8 meter breed. 

  Heeft een aanvankelijke piramidale vormige kroonvorm maar op latere leeftijd meer breed eirond met een halfopen kroonstructuur. De bast is grijs en glad. Het omgekeerd eironde glanzende blad loopt groen uit en verkleurd geelbruin in de herfst. In april tot mei staat de boom in bloei met tulpvormige witte en ook opvallende grote bloemen welke ook sterk geuren. In het najaar volgen de grote opvallende rode trosvruchten. Het wortelstelsel bestaat uit diepgaande en oppervlakkige vlezige wortels. 

  Staat bij voorkeur op een zonnige standplaats en in een vochtige bodem. Qua grondsoorten het liefst löss, zavel, lichte klei, zand of lemige grond. Verdraagt strooizout, kortstondige overstroming, wind, vorst en dichte bestrating. 

  Word gekweekt als hoogstam, meerstam en beveerde boom. Toepasselijk in straten, lanen, pleinen, parkeerplaatsen, parken, groenstroken, bakken/containers, tuinen en begraafplaatsen. Vanwege de uitbundige witte voorjaarsbloei, bladverkleuringen gedurende het jaar en de sierlijke rode vruchten in het najaar een echte blikvanger. ! Stelt weinig eisen aan de omgeving en wordt niet al te groot, dus een absolute tuin topper!

 • Noorse esdoorn - Acer...

  De noorse esdoorn is een imposante boom uit de zeepboomfamilie en komt van nature voor in Zuid-Scandinavië tot West-Azië, maar sinds lange tijd ingeburgerd in Nederland en België. De Noorse esdoorn kan een hoogte van 30 meter bereiken en honderden jaren oud worden. De kroon is zeer dicht en de takken wijd uitstaand. Het blad loopt groen uit, in de herfst verkleurend naar geel/goudgeel. Voor het uitlopen van het blad, draagt deze esdoorn groengele bloemen. In het najaar vormen er zich vleugelvormige nootvruchten. Het wortelstelsel is krachtig en met veel fijne wortels. Deze esdoorn verdraagt droogte, luchtverontreiniging en hitte. Kan geplant worden in de zon of half in de zon op een droge, vochtige of natte bodem. Groeit goed op alle gronden behalve veengrond. Verdraagt wind goed en half open bestrating. Zeer toepasselijk in (grote) (stads)tuinen, parken, groenstroken, landschap etc. Ook een toegevoegde waarde als het gaat om biodiversiteit. Vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren zullen afkomen af op deze mooie esdoorn.

 • Peer - Pyrus communis

  De peer of gewone peer Pyrus communis is een boom of struik die 10-15 meter hoog kan worden en 5-10 meter breed. De pyrus communis komt oorspronkelijk uit Azië, waren duizenden jaren geleden al peren werden gekweekt en veredeld. De oude grieken en de romeinen schreven er veel over en toentertijd waren er al diverse soorten in omloop. Heden ten dagen zijn er vijfduizend verschillende rassen bekend. Om goede en veel vruchten te dragen is kruisbestuiving nodig.

  Heeft een eironde en halfopen kroonvorm. De bast is grijsbruin en gegroefd. Staat in april-mei in bloei met witte opvallende en geurende bloemen. Het eironde, leerachtige en glanzende blad loopt groen uit en verkleurd geeloranje in de herfst. De vruchten zijn eetbaar en geelgroen van kleur.

  Staat bij voorkeur in de zon of half in de zon op een vochtige bodem. Gedijt goed op een löss, zavel, klei, zand of lemige grond. Biodiversiteit verhogend door het aantrekken van bijen, vlinders, vogels en kleine zoogdieren. Verdraagt (zee)wind, luchtverontreiniging en dichte bestrating. 

 • Perzisch ijzerhout -...

  De parrotia persica is een boom die behoort tot de familie Hamamelidaceae en kent zijn oorsprong in Noord-Iran en Zuid-Rusland. Kan een uiteindelijke hoogte van 6-10 meter bereiken en kan 8-10 meter breed worden.

  Heeft een afgeplatte ronde kroonvorm en een gesloten kroonstructuur. De bast is geelgroen/grijs en afbladderend op latere leeftijd, wat bijzonder decoratief is. In februari-maart staat de boom in bloei met kleine enkelvoudige rode bloem hoofdjes. Het omgekeerd eironde leerachtige en glanzende blad loopt groen uit en verkleurd in de herfst naar verschillende tinten oranje en rood. De vruchten in het najaar zijn onopvallende bruine doosvruchten. Het wortelstelsel is oppervlakkig en fijn vertakt.

  Staat bij voorkeur in de zon of half in de zon en op een droge of vochtige bodem. Qua grondsoort weinig eisen, doet het namelijk goed op alle soorten grond. Verdraagt wind, strooizout, droogte, luchtverontreiniging en hitte. Bestrating wordt minder verdragen. 

  Wordt gekweekt als hoogstam, halfstam, beveerde boom en meerstammige boom. Als vormboom in vele vormen gekweekt te denken aan de bijenkorf, blok, cilinder, piramide, dak, lei etc. Ook toepasselijk als haagelement. Toepasselijk in parken, groenstroken, bakken/containers, tuinen en parkeerplaatsen. Vanwege zijn decoratieve bast en bijzondere kleuren van bloem en blad van februari tot december kleur leven in uw tuin!

 • Plataan - Platanus...

  Een van de meest populaire straat-, laan-, plein- en parkbomen is de gewone Plataan, Platanus hispanica,  uit de Plataanfamilie. De boom is een kruising van de Westerse plataan (platanus occidentalis) afkomstig uit Amerika en de oosterse plataan (platanus orientalis) afkomstig uit de Balkan en Azië. De boom kan een uiteindelijke hoogte van 35 meter bereiken!

  De bomen hebben een rechte stam die als hij ouder wordt in het najaar grote plakken van de bast laat afvallen. Daardoor ontstaat er een typisch gevlekte stam van geelgroene en donkere vlakken die het aanzien van de stam bepalen. De kruin is bolvormig en de takken wijzen naar boven en naar buiten. Platanen laten zich overigens goed snoeien. Dat doet aan de vitaliteit van de boom niets af. Vaak wordt de Plataan dan ook in een bepaalde vorm gesnoeid, wat een eigenaardig aanzien aan de boom kan verschaffen. De jonge twijgen en bladeren komen eind april begin mei uit de knoppen tevoorschijn en kunnen uitgroeien tot lengtes van 2 meter en meer. Een Plataan produceert enorm veel biomassa in een seizoen. 

  De plataan kan tegen volle zon, maar verdraagt ook schaduw, hij kan zowel in droge als in vochtige grond groeien, hij is winterhard, kan vrij goed tegen wind en stelt weinig eisen aan de grondsoort. Een plataan heeft bovendien nog enkele specifieke kenmerken waardoor hij extra geschikt is om te gebruiken in een stedelijke omgeving. Hij is bestand tegen luchtverontreiniging en de boom groeit ook goed als hij in de verharding staat. Kortom een makkelijke sterke boom die geen hoge eisen stelt aan zijn omgeving.

 • Portugese laurier -...

  De Prunus lusitanica  is een boom uit de rozenfamilie (Rosaceae) welke van nature voorkomt in Zuidoost-Europa en Klein-Azië.  Wordt zo'n 5-6 meter hoog en 3-5 meter breed. 

  Heeft een ronde kroonvorm en een gesloten kroonstructuur. De gladde bast is grijsbruin/zwart van kleur. Het eironde lancetvormige donkergroene blad is leerachtig en glanzend. Bloeit in juni-juli met opstaande witte trossen bloemen. In het najaar vormen er donkerrode of zwarte kleine besjes aan de boom. Het wortelstelsel vormt zich uitgebreid rond de boom. 

  Staat bij voorkeur in de zon, of half in de zon in een droge of vochtige bodem. Qua grondsoort het liefst een löss, zavel, lichte klei, zand of lemige grond. Verdraagt (zee)wind, droogte en matige bestrating. In de winter moet wel beschermd worden tegen een koude, droge wind. Ook een waardplant/voedselplant voor bijen en vogels.

  Wordt gekweekt als hoogstam, haflstam en beveerde boom. Als vormboom met stam zijn de bijenkorf, bol en meerstammige parasol het bekendst. Als vormboom zonder stam veel mogelijkheden te denken aan het bijenkorf model, bol model, ei model, blok model, zuil model etc. 

  Zeer sterke boom/struik en het gehele jaar door groen, waardoor zeer goed inzetbaar als haagelement. Wilt u privacy het gehele jaar door? Dan is deze Laurierkers zeer geschikt!

 • Rode beuk - Fagus...

  De rode beuk is een cultivar van de gewone beuk, welke afkomstig is uit grote delen van Midden-, West- en Noord-Europa en is een boom uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). Kan honderden jaren oud worden en kan wel tot 40 meter hoog groeien. 

  Heeft een brede eironde kroonvorm met een gesloten kroonstructuur en een grijze gladde bast. Het blad loopt rood uit, om vervolgens naar groen te verkleuren in de zomer en naar intens bruinrood in de herfst. Kent een onopvallende bloeitijd in mei met kleine katjes. Draagt kleine bruine noot vruchtjes in een gestekeld napje in de herfst. Heeft een oppervlakkig fijn vertakt en uitgebreid wortelstelsel. 

  Staat bij voorkeur in de zon/halzon op een droge of vochtige bodem. Groeit goed op löss, zavel, lichte klei, zand en lemige grond. Verdraagt vorst, matige wind en matige bestrating. Ook is de Rode beuk een waard/voedsel boom voor vogels, kleine zoogdieren en mensen. 

  Wordt gekweekt als hoogstam, beveerde boom, meerstammige boom en bosplantsoen. In vele vormbomen op stam of zonder stam gevormd zoals het bijenkorf model, dak model, bol model, blok model, zuil model, haag model etc. Vanwege zijn diversiteit qua vormen en bijzondere verkleuringen gedurende het jaar een steeds populairdere boom voor in de tuin. 

 • Treurwilg - Salix...

  De gele treurwilg is een boom uit de wilgenfamilie (Salicaceae) en is een kruising tussen de Salix alba (schietwilg) en de Salix Babylonica (treurwilg). Kan uitgroeien tot een forse boom van 20 meter hoog en 20-25 meter breed. 

  Heeft een breed treurende en halfopen kroonstructuur. De bast is geel bruin van kleur en op latere leeftijd diep gegroefd. Het smalle lancet vormige blad loopt groen uit en verkleurt geel in de herfst. De goudgele twijgen zijn kaal en hangen loodrecht naar beneden. In april draagt de boom opvallende gele katjes. Verder draagt de boom geen vrucht en is het wortelstelsel diepgaand en uitgebreid.

  Staat bij voorkeur in de zon of half in de zon in een vochtig, natte of zeer natte bodem. Groeit goed op alle soorten grond. Verdraagt droogte, kortstondige overstromingen en wind. Verharding wordt niet goed verdragen. Teven een waardplant voor bijen en vlinders.

  Vanwege de sierlijke treurvorm, opvallende voorjaarsbloei en sterke eigenschappen een absolute aanwinst!

 • Valse Christusdoorn -...

  De Gleditsia Triacanthos is een boom uit de vlinderbloemenfamilie en is oorspronkelijk afkomstig uit het midden en middenwesten van Noord-Amerika. De boom groeit snel en kan een uiteindelijke hoogte van 20-30 meter bereiken. 

  De boom heeft een ovale kroonvorm met een open kroonstructuur. De grijsbruine bast is eerst glad maar later ruw. Op de bast, takken en nieuwe twijgen zitten grote doornen. Het bronskleurige groene blad verkleurd geel in de herfst.  De boom bloeit in juni en juli met opvallende, crèmegele en geurende bloemen. Na de bloei volgen de zwarten peulvruchten. Het diepgaande en vlezige wortelstelsel is diepgaand.

  De benaming van de boom slaat op het verhaal uit de Bijbel, waarin Jezus Christus een kroon werd opgezet van takken van een doornstruik. Omdat deze gledtisia ook erg grote doornen heeft is de Nederlandse naam dus gebaseerd op dit Bijbelse verhaal.

  De standplaats van de boom is zon of halfzon. Verder stelt hij weinig eisen aan zijn omgeving, zo verdraagt de Gleditsia (zee)wind, alle grondsoorten, een droge of vochtige bodem, strooizout, luchtverontreiniging, hitte en verharding. 

  De boom word gekweekt als hoogstam, meerstammige boom, klimaatboom, karakteristieke boom of bosplantsoen. De Gleditsia word veel aangeplant in straten, tuinen, pleinen, parken, industrieterreinen en begraafplaatsen. Kortom, een boom met een bijzondere naam en mooie uiterlijke kenmerken.

 • Veldesdoorn - Acer...

  De veldesdoorn - Acer Campestre is een boom uit de zeepboomfamilie en komt van nature voor in Nederland en België. Veelal terug te vinden in de natuur als een struik, wat minder als hoogstam boom. Groeit traag en kan een uiteindelijke hoogte van meestal 10 tot 15 meter bereiken en 10 meter breed worden. Heeft een eironde, gesloten kroonvorm. Een opvallende grijsbruine, kurkachtige bast is een van de kenmerken. Het handvormige, gelobde blad loopt bronskleurig uit, om vervolgens snel naar het helder groen te verkleuren. Het blad heeft een mooi goudgele herfstverkleuring, en kan lang aan de boom blijven hangen. Staat in april tot mei in bloei met onopvallende, geelgroene tuilen. De vruchten zijn opvallend, bruin en gevleugeld. Het wortelstelsel is diepgaand, met een sterk vertakkende hoofdwortel met zeer veel haarwortels. Bij voorkeur staat de veldesdoorn in een vochtig tot natte bodem, in de zon of in de (half) schaduw. Qua grondsoort geen specifieke eisen, groeit goed op alle gronden. Verdraagt (zee)wind, strooizout, droogte, luchtverontreiniging, hitte en matige bestrating. Veelal opgekweekt als hoogstam boom, bevederde boom, meerstammige boom of als bosplantsoen. Als vormboom kom je de veldesdoorn tegen als bijenkorf model, zuil model, leischerm, bol model, haag, bonsai, blok model een haagelement. Omdat de veldesdoorn zo breed toepasbaar is, veelal tegenkomend als laan-,park-,groenstrook-,bak/container-,daktuin-,gewone tuin-,verkeer/industrie-, begraafplaats-,kustgebied- en landschapsboom. Kortom, de veldesdoorn is een boom die weinig eisen stelt aan zijn omgeving, en die in zeer veel vormen gekweekt en gevorm kan worden. Een inheemse boom uit Nederland met een mooie kroonopbouw een spectaculaire herfstverkleuring. Een absolute aanwinst voor iedere tuin.

 • Venijnboom - Taxus...

  De Venijnboom - Taxus baccata is een conifeer uit de taxusfamilie (Taxaceae) en komt van nature voor in de Benelux alsmede het noorden van Afrika en het zuidwesten van Azië. Kent een langzame groei, maar kan toch een uiteindelijke hoogte van 10-15 meter bereiken met een breedte van 8-12 meter. 

  Heeft een breed piramidale kroonvorm en een gesloten kroonstructuur. De bast is roodbruin en afbladderend. Het blad, in dit geval de (korte) naalden, zijn donkergroen van kleur. Het gehele jaar door blijven ze aan de boom hangen, en verkleuren nauwelijks. In maart-april staat de boom in bloei, met onopvallende en kleine lichtoranje bloemetjes. Draagt in het najaar kleine rode besjes, waarvan de zaden en pit giftig zijn. Evenals de zaden en pit van de vrucht zijn ook de naalden giftig voor mens en dier. Het rode vruchtvlees van de vrucht daarentegen is eetbaar en smaakt heel zoet. Het diepgaande wortelstelsel is sterk vertakt met fijne wortels. 

  Groeit zowel in de zon, als half in de zon of in de schaduw. Kan zowel in een droge als op een vochtige bodem goed groeien. Groeit bovendien goed op iedere grondsoort. Verdraagt droogte, luchtverontreiniging, wind, matige zeewind maar verdraagt geen verharding. Tevens een waard/voedsel boom voor bijen, vlinders, vogels en uilen.

 • Walnoot - Juglans regia

  De walnoot - Juglans regia is een boom uit de okkernootfamilie en komt van nature uit de regio Centraal-Azië van Oost-Turkije tot West-China. Het verspreiden van de boom richting Europa gebeurde in twee stappen. Eerst bracht Alexander de grote de walnoot mee naar het huidige Griekenland en de romeinen verspreidden de boom een paar honderd jaar later in het Middellandse Zeegebied en West-Europa. De Walnoot groeit traag maar kan een uiteindelijke hoogte van 30 meter en een breedte van 20-30 meter bereiken.

  Heeft een afgeplatte ronde kroonvorm en een halfopen kroonstructuur. De lichtgrijze bast is eerst glad, later ruw en diep gegroefd. Het ovale, grote en leerachtige blad loopt bronskleurig uit, verkleurend naar groen en in de herfst naar geelbruin. In april tot mei staat de boom in bloei met geelgroene hangende katjes. Na een jaar of 10 begint de boom vrucht te dragen, dit zijn groene steenvruchten met binnen in een eetbare bruine noot. Mannelijke en vrouwelijke bloemen komen aan dezelfde boom voor. Hierdoor kan deze walnoot zichzelf bevruchten. Toch is het raadzaam meerdere rassen te planten, omdat de het kan voorkomen dat de mannelijke bloemen eerder bloeien dan de vrouwelijke, waardoor dit het vrucht zetten kan gaan beletten of verminderen.

  Staat bij voorkeur op een zonnige standplaats in een droge of vochtige bodem. Qua grondsoort het liefst löss, zavel, lichte klei, zand of lemige grond. Verdraagt droogte, luchtverontreiniging en wind. Verdraagt bestrating wat minder. De walnoot is een waard/voedsel boom voor vogels, kleine zoogdieren en mensen.

 • Watercipres -...

  De watercipres - Metasequoia glyptostroboides is een naaldboom uit de cipresfamilie (Cupressaceae). Was tot voor de laatste ijstijd vrij algemeen aanwezig in Oost-Azië. Nu alleen nog in het wild te vinden in Centraal-China in een gesloten vallei. Tot 1941 werd er gedacht dat deze boom uitgestorven was, maar herontdekt door een houtvester in deze vallei. Vanaf 1960 werd de watercipres door kwekers massaal vermeerderd. Kan een uiteindelijke hoogte van zo'n 25 meter bereiken met een breedte van 5 tot 10 meter.

  Heeft een smal piramidale en open kroonstructuur. De roodbruine afbladderende bast is op latere leeftijd diep gegroefd. Het blad (naalden/schubben) loopt heldergroen uit en heeft een spectaculaire oranje/bruine herfstverkleuring. Staat in mei in bloei met geelgroene opvallende hangende aren. Draagt roodbruine kegelvruchten in het najaar. In de winter verliest de boom zijn naalden.

  Staat bij voorkeur op een zonnige of half zonnige standplaats in een vochtig tot zeer natte bodem. Qua grondsoort het liefst löss, zavel, lichte klei, zand of lemige grond. Verdraagt droogte, luchtverontreiniging, kortstondige overstroming, bestrating en wind. 

  Wordt gekweekt als hoogstam, beveerde boom, en bosplantsoen. Als vormboom met stam veelal gevormd naar een bijenkorf model, blok model, haag of haagelement. Toepasselijk in straten, lanen, pleinen, park, groenstroken, bakken/containers, tuinen, begraafplaatsen etc. Een exotische en zeer karakteristieke boom met een opvallende bast en zeer mooie (herfst) verkleuringen. Vanwege zijn geringe standplaats eisen is het een ideale boom voor iedere (grote) tuin! 

 • Witte paardenkastanje...

  De witte paardenkastanje is een boom uit de zeepboomfamilie. Komt van nature voor in de Balkan landen. In de 17e eeuw ingevoerd in Noordwest-Europa en wordt heden ten dage wereldwijd aangeplant vanwege de hoge sierwaarde. Ook is de boom goed bestand tegen luchtvervuiling, waardoor deze in steden veel wordt aangeplant in openbaar groen. Kan uiteindelijk 20-30 meter hoog worden en 15-20 meter breed.

  Groeit met een gesloten kroonstructuur en een breed eironde kroonvorm. De bruine gladde bast is afbladderend. Het donkergroene, grote en handvormige blad loopt heldgroen uit, verkleurd naar donkergroen en geelbruin in de herfst. Staat in mei en juni in bloei met witte opvallende opstaande bloem pluimen welke sterk geuren. De vruchten zijn groen, bolvormig en hebben korte stekels. Ze zijn rijp in september en splijten dan open en laten twee of drie kastanjes vrij met een glanzende mahoniebruine kleur. Het sterk vertakte wortelstelsel wortelt diepgaand en oppervlakkig met fijne wortels. 

  Staat bij voorkeur in de zon of half zon en in een vochtig tot natte bodem. Qua grondsoort het liefst löss, zavel, lichte klei, zand of lemige grond. Verdraagt wind, strooizout, droogte luchtverontreiniging en bestrating. Tevens een waard/voedsel boom voor bijen, vlinders en kleine zoogdieren. 

  Wordt gekweekt als hoogstam boom en als vormboom met een dak-, knot-, kandelaber-, kandelaar- of leivorm. Toepasselijk in lanen, parken, groenstroken, tuinen, begraafplaatsen en landschappen. Kortom, een geschikte boom voor elke tuin, en ook in stedelijke gebieden groeit hij goed. Met zijn uitbundige voorjaarsbloei is het een boom met een hoge sierwaarde!

 • Wilg - Salix alba

  De wilg- Salix Alba is afkomstig uit de wilgenfamilie (Salicaceae) en komt van nature voor in de Benelux. Groeit zeer snel en kan een hoogte van 25 meter en een breedte van 15 meter bereiken. Als geknot model wordt de stam met name dikker gedurende de jaren.

  Heeft een open kroonstructuur en een ovale of eironde kroonvorm. De bast is geel/bruin van kleur en gegroefd. Het smalle, lichtbehaarde, gezaagde en grijze blad verkleurd lichtgeel in de herfst. De bloeitijd is in mei met opvallende gele katjes. In juni vormen zich de vruchten in de vorm van grijs/witte vrijkomende zaadpluizen. Het wortelstelsel is oppervlakkig met veel haarwortels. 

  Staat bij voorkeur in de zon en in een vochtige tot zeer natte bodem. Groeit het beste op löss, zavel, lichte klei, zand en lemige grond. Verdraagt droogte, (zee)wind, luchtverontreiniging en kortstondige overstroming. Bestrating verdraagt de wilg niet. Tevens een waard/voedsel boom voor bijen, vlinders, vogels en uilen. 

  De meest bekende wilg is de knotwilg, en deze tref je veelal aan in polders en langs sloten, plassen, meren etc. Deze bijzondere boomvormen zorgen voor één van de meest karakteristieke onderdelen van het Nederlandse landschap. Uiteraard is het ook een prachtige boom voor in de tuin, welke ook zeker een toegevoegde waarde heeft voor de biodiversiteit!

 • Zwarte walnoot -...

  De zwarte walnoot - Juglans nigra is een boom uit de okkernootfamilie, en komt van nature uit het oosten van Noord-Amerika, de Noord-Amerikaanse staat Texas en in het zuidoosten van Canada. Kan uiteindelijk 20 tot 25 meter hoog worden en 15 tot 20 meter breed.

  Heeft een breed ovale kroonvorm met een halfopen kroonstructuur. De bast is donkerbruin van kleur en gegroefd. Het ovale en grote blad loopt groen uit en verkleurd geel in de herfst. In mei staat de boom in bloei met groene hangende katjes. In het najaar vormen er zich ronde groene steenvruchten vruchten aan de boom, welke een bolster in zich dragen. Deze bolster is eerst geelgroen van kleur, later verkleurend naar donkerbruin. In deze bolster zit de eetbare noot welke in de Verenigde staten gebruikt wordt in bakkerijen en bij het berijden van spijzen. 

  Staat bij voorkeur op een zonnige standplaats in een droge of vochtige bodem en het liefste in een zavel, lichte klei, zand of lemige grond. Matig bestand tegen strenge vorst, harde wind en dichte bestrating maar goed bestand tegen luchtverontreiniging, hitte en droogte. Tevens is de zwarte walnoot een waard/voedsel boom voor kleine zoogdieren en mensen.

FASCINATIE VOOR BOMEN

Fascinatie voor bomen
Bomen zijn onmisbaar

Zo mooi kunnen ze zijn


Wij hebben een fascinatie voor bomen. Door hun vorm en structuren. Hun variatie en veelzijdigheid. Door de manier waarop ze groeien en zich laten vormen. Door hun functie en hun eigenschappen. Bomen zijn onmisbaar. Zeker voor ons mensen. Ze leveren ons zuurstof om te leven, bieden ons schaduw en beschutting. Ze geven ons voedsel om te eten en hout om mee te bouwen. En niet onbelangrijk, ze brengen sfeer. In onze webshop kunt u grote bomen kopen. Bomen online kopen, maar als u ze in het echt wilt komen bekijken kan dat natuurlijk ook!