Fruitbomen

Fruitbomen
Fruitbomen

Fruitbomen van Grotebomendirect.nl

Onze oude fruitbomen kunnen goed aangeplant worden in uw tuin zoals een mooie Appelboom, sierpeer of walnotenboom. Vaak kennen fruitbomen een spectaculaire voorjaarsbloei en in het najaar verschijnen er sier- of eetbare vruchten aan de fruitboom.

Wanneer staat een fruitboom in de bloesem

Meestal staan de fru...

Fruitbomen van Grotebomendirect.nl

Onze oude fruitbomen kunnen goed aangeplant worden in uw tuin zoals een mooie Appelboom, sierpeer of walnotenboom. Vaak kennen fruitbomen een spectaculaire voorjaarsbloei en in het najaar verschijnen er sier- of eetbare vruchten aan de fruitboom.

Wanneer staat een fruitboom in de bloesem

Meestal staan de fruitbomen in april en mei in de bloesem. Dit is wel erg weersafhankelijk, is het bijvoorbeeld vroeg in het jaar al snel zonnig en warm weer, dan ontpoppen de bloemen eerder dan bij koud en vochtig weer. De vroegste bloeiers zijn de kersenbloesem en de pruimenbloesem, daarna volgt de perenbloesem en tot slot de appelbloesem.

De bestuiving van de fruitboom

De letterlijke betekenis van bestuiving is; het overbrengen van pollen (het zaad) naar een stamper van een bloem waar vervolgens de bevruchting plaatsvindt. De bestuiving gebeurd bij fruitbomen o.a. door de wind maar insecten zijn nog veel belangrijker! Bij het zoeken naar de nectar, bezoeken ze heel veel bloemen en verspreiden ze zo stuifmeel. Om zo veel mogelijk vruchtzetting te krijgen aan de boom moeten zo veel mogelijk bloemen bestoven worden. Sommige fruitbomen bestuiven zichzelf en hebben geen buurman vol met bloemen hiervoor nodig. Toch geven deze zelfbestuivers meer en grotere vruchten als ze bestoven worden door andere fruitbomen in de bloei. 

Welke fruitbomen bestuiven elkaar?

Het mag duidelijk zijn dat appels, appels bestuiven en peren, peren bestuiven. Welke fruitbomen het beste bij elkaar horen is afhankelijk van de bloeiperiode. Ze moeten dus gelijktijdig in bloei staan om zodat kruisbestuiving plaats kan vinden. Door in dezelfde periode in de bloei te staan, kunnen ze stuifmeel van elkaar ontvangen. De niet vruchtdragende fruitbomen dus de sierappel, sierpeer en sierkersen zijn ook zeer goede bestuivers. Deze bomen dragen over het algemeen over een langere periode bloemen, waardoor ze over een langere periode stuifmeel kunnen leveren voor de bevruchting van de vruchtdragende fruitbomen. In boomgaarden wordt om deze rede ook sierfruit tussen de fruitbomen geplant om kruisbestuiving te verbeteren.

Plukken en eten!

Als de bloem bestoven is geeft deze een vrucht. De vrucht kan afhankelijk van de soort geplukt worden wanneer deze rijp is. Sommige fruitsoorten kunnen lang bewaard blijven onder de goede omstandigheden. Een ding is zeker, van je eigen fruitboom, pluk je zeker de vruchten van!Bij ons koopt u uitsluitend volwassen, grote fruitbomen. Een directe aanwinst voor uw tuin. Kom kijken bij dé specialist in grote bomen!

Meer

Subcategorieën

 • Appel - Malus

  Appelbomen zijn er in veel verschillende soorten en maten en met eetbare en niet eetbare (sier) vruchten.

  Op Betuwse klei gedijen de fruitbomen al honderden jaren zeer goed!

 • Walnoot - Juglans

  We bieden twee soorten walnoten soorten aan, de gewone walnoot of okkernoot en de zwarte walnoot. De zwarte walnoot groeit uit tot een hogere boom, de vruchten zijn moeilijk te kraken, zeer rijk aan olie en worden vooral gebruikt in gerechten en het bereiden van spijzen. Ook het hout van de zwarte walnoot is zeer geliefd onder meubelmakers. De gewone walnoot groeit uit tot een zeer brede boom. De vruchten zijn gemakkelijker te kraken en kunnen zo uit de hand gegeten worden. Ook het hout van de gewone walnoot is zeer geliefd onder meubelmakers, omdat het erg makkelijk te bewerken is. De zwarte walnoot komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en de gewone walnoot uit Centraal-Azië. 

 • Peer - Pyrus

  Perenbomen zijn er in veel verschillende soorten en maten en met eetbare en niet eetbare (sier) vruchten. Op Betuwse klei gedijen de fruitbomen al honderden jaren zeer goed!

 • Lijsterbes - Sorbus

  De eetbare zoetzure bessen van de lijsterbes 'Edulis' zijn wijnrood en zeer smakelijk en rijk aan vitamine. De vruchten verschijnen in augustus en september. Ander leuk kenmerk is de opvallende witte bloeitijd in mei-juni met opvallende geurende bloem pluimen. Bladkleur is donkergroen en in de herfst mooie geeloranje/oranjerode herfstkleuren. Trekt bovendien veel bijen, vlinders en vogels aan!

 • Zoete kers - Prunus Avium

  Kersenbomen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Naast het dragen van prachtige bloesem, vormen er zich na de bloesemtijd eetbare kersen aan de boom.

  Op Betuwse klei gedijen de fruitbomen al honderden jaren zeer goed!

 • Hazelnoot - Corylus

  De hazelnoot is een gezonde, eetbare en lekker noot bomvol plantaardige vetten en eiwitten. Een zeer gezonde snack dus! De pluktijd van de hazelnootjes is omstreeks september. De hazelaar groeit op iedere grond mits voldoende luchtig en goed water doorlatend. 

FASCINATIE VOOR BOMEN

Fascinatie voor bomen
Bomen zijn onmisbaar

Zo mooi kunnen ze zijn


Wij hebben een fascinatie voor bomen. Door hun vorm en structuren. Hun variatie en veelzijdigheid. Door de manier waarop ze groeien en zich laten vormen. Door hun functie en hun eigenschappen. Bomen zijn onmisbaar. Zeker voor ons mensen. Ze leveren ons zuurstof om te leven, bieden ons schaduw en beschutting. Ze geven ons voedsel om te eten en hout om mee te bouwen. En niet onbelangrijk, ze brengen sfeer. In onze webshop kunt u grote bomen kopen. Bomen online kopen, maar als u ze in het echt wilt komen bekijken kan dat natuurlijk ook!